Άρθρα

Ο 10λογος της υγιεινής διατροφής

rules

Οι μύθοι γύρω από τη διατροφή είναι διαδεδομένοι και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να είναι επιβλαβής. Μας χάνουν χρόνο και χρήμα. Μας αποπροσανατολίζουν από την προσπάθειά μας να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής που μας κρατά αδύνατους και μας δίνει όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Κανόνας #1: Το να “κάνεις smoothe”  τα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου υγιεινό με το να τα τρώτε.
Η αλήθεια είναι, ότι ο κίνδυνος να αναπτύξει κανείς διαβήτη αυξάνεται όταν πίνει χυμούς αντί να τρώει φρούτα, γιατί οι χυμοί δεν περιέχουν φυτικές ίνες και τα σάκχαρα του χυμού αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Μέχρι τρία ποτήρια smoothie την ημέρα είναι αρκετά, αν δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά.
Κανόνας #2: Τα ολικής αλέσεως προϊόντα είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα μη ολικής άλεσης
Η αλήθεια είναι ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν τις ίδιες σχεδόν θερμίδες με τα προϊόντα μη ολικής αλέσεων. Απλά τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερη ζάχαρη και αλάτι. Έτσι μας δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.
Κανόνας #3: Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα σε χαμηλά λιπαρά.
Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, επειδή προσφέρουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου και πρωτεΐνης βοηθώντας έτσι στη μείωση βάρους.
Κανόνας #4: 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
Οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου για νερό είναι διαφορετικές, επειδή κάποιοι αθλούνται, έχουν διαφορετικό σωματότυπο, οπότε ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ανάλογα τη δραστηριότητά του 30ml ανά κιλό σωματικού βάρους.
Κανόνας #5: Το αλάτι προκαλεί υπέρταση.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί μακροπρόθεσμα υπέρταση και κατακράτηση υγρών. Οπότε είναι καλό να μαγειρεύετε με χοντρό αλάτι και να μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι.
Κανόνας #6: Μαύρη σοκολάτα

Η καθημερινή κατανάλωση ενός μικρού κομματιού μαύρης σοκολάτας βοηθάει:

  • στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών
  • βελτιώνει την καλή λειτουργία της καρδιάς
  • την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Κανόνας #7: Γιατί τα αυγά κάνουν καλό

Το αβγό είναι φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε,  φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Ιδανικό για vegetarian, για να μπορούν να καλύπτουν τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός.

Κανόνας #8: Απορρόφηση 30gr πρωτεΐνης ανά γεύμα.
Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος στο γεύμα δεν υπερβαίνει την απορρόφηση πρωτεΐνης 20-30gr. Βρείτε και άλλες πηγές πρωτεϊνών που βοηθάνε στην πιο γρήγορη απορρόφηση πρωτεΐνης με λιγότερα λιπαρά, όπως: ψάρι, όσπρια, σόγια, κινόα και θρεπτικά πρωτεϊνούχα ροφήματα.
Κανόνας #9: Τρώτε πρωινό.
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Όταν ξυπνάμε ο οργανισμός μας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.
Κανόνας #10: Τελευταίο γεύμα της ημέρας.
Το τελευταίο γεύμα της ημέρα πρέπει να είναι 2-3 ώρες πριν κοιμηθούμε, γιατί τόσες ώρες χρειάζεται περίπου ο οργανισμός για να επεξεργαστεί την τροφή.